• Ford
  • Volvo
  • Jaguar
  • Land Rover
x
Moto-Pfohe Open menu

Сезон 2014 - Резултати

Проектът „Да спасим кромлеха в Старо Железаре“ е националният победител за 2014 г. в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство

За 17-и път Мото-Пфое финансира проекти за опазване на природното многообразие и културно-историческото наследство на България. Наградите се връчиха на победителите на 10.12.2014 г., от 18.30 ч., по време на изискана, официална церемония в Националния исторически музей, София.
През 2014 г. в програмата се включиха общо 54 проекта от цялата страна, в двете категории – опазване на околната среда (17 участници) и културното наследство (37 участници). По преценка на журито, освен националния победител, бяха определени още три поощрителни награди.
Основна цел на Дарителската програма винаги е бил стремежът, освен финансово, тя да подкрепи с разгласа и публичност усилията на множество институции, колективи и индивидуални участници да съхранят националната ни уникалност и идентичност.
Проектът Да спасим кромлеха в Старо Железаре на едноименна гражданска фондация е големият победител в Дарителската програма на Мото-Пфое през 2014 г. Разработката предвижда реконструкция и експониране на вече разкритите и очакваните тепърва да се намерят структури от археологическия обект тип кромлех – тракийска астрономическа обсерватория – при Чолакова могила, с. Старо Железаре, община Хисаря. Дейността им включва осъществяване на спасителни довършителни разкопки под ръководството на проф. д-р Диана Гергова от НАИМ-БАН, изграждане на защитно покритие и социализирането на 26-вековния исторически паметник, както и превръщането му в обект на културен туризъм. Проектът получи награда от 10 000 лв. грамотата и почетен плакет, връчени от г-н Филип Пфое, собственик и управител на Мото-Пфое и г-жа Бони Петрунова, зам. министър на културата.
Г-жа Петрунова се обърна към победителите с думите: „Преди да започна работа в министерството аз бях зам. директор на Национален археологически институт, затова за мен е изключителна радост, че награденият проект ще работи именно на полето на археологията. България е изключително богата на паметници – от най-дълбока древност, до днес. Чудесно е, че младите хора у нас искат да спасят наследството, оставено от предците ни – това не е само археологически обекта, а цял комплекс от толкова натрупана през вековете духовност. И аз няма как да не благодаря на сдружението, което разработва и на организаторите от Дарителската програма на Мото-Пфое, които избраха точно този проект.”
Александра Кадиева-Делова от сдружението „Да спасим кромлеха в Старо Железаре“, прие наградата изключително емоционално, заедно с целия екип от съмишленици: „До този момент ние не можехме да допуснем, че някой ще оцените толкова високо усилията на едно гражданско сдружение. Повярвайте, това, което Вие правите, е бъдещето на България. Това е нашето общо утре. Може да е само една стъпка, но тя е огромна, защото показва, че когато всички се обединим в обща цел, ние успяваме да постигнем всичко, за което мечатем.”
Второто място в тазгодишното 17-то издание на Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство отиде при проекта Лагуна в окото на птица – еко дрон. Автор е Българска фондация Биоразнообразие. Разработката има за задача да предотврати въздействието на заплахите върху лагуната Атанасовско езеро, за да се гарантира доброто ѝ екологично състояние. Прилагането на иновативен мониторинг с използване на съвременна технология за наблюдение от въздуха – безпилотен летателен апарат с дистанционно управление, т. нар. Дрон ще позволи бързо, евтино и безопасно събиране на данни с минимално човешко присъствие при наблюденията. Събраните данни ще дадат възможност за локализиране на проблеми и заплахи, генериране на специфична екологична информация, например гнезда, струпвания на птици, които не могат да бъдат наблюдавани при наземния мониторинг. Наградата е 5 000 лв. и плакет.
Зам. министърът на околната среда и водите, Павел Гуджеров, връчи наградата на г-жа Радостина Ташева – ВИД Изпълнителен директор на Българска фондация „Биоразнообразие”, с думите: „За мен е чест да приветствам всички гости от името на Министър Ивелина Христова и да споделя нашата висока оценка за корпоративната социална отговорност на организаторите от Мото-Пфое и тяхната Дарителска програма. Нейната 17-годишна история е пример за устойчиво развитие и за достойна позиция на бизнеса в обществото. За наша радост, много други компании последваха и възприеха този модел със свои екологични кампании. Това е изключително важно, защото фокусира общественото внимание върху опазването на природата и културната съкровищница. Желая успех на Българска фондация „Биоразнообразие” в опазването на застрашените видове в Атанасовско езеро, както и успех в дейността на всички участници в Дарителската програма на Мото-Пфое!”
Г-жа Радостина Ташева прие наградата и се обърна към организаторите и гостите: „Тази награда е чест за Българска фондация „Биоразнообразие” и искам да Ви уверя, че тя отива на правилно място. Атанасовско езеро е непознато за много хора, на там са представени най-много птици и ендемитни видове в България. С реализацията на нашия проект ние ще съумееем да ги опазим. Но не само това, на територията на езерото съхраняваме и древната професия на солничаря. Наградата от Дарителската програма помага за спасяването на това уникално място за жителите и гостите на Бургас и за цяла България.”
С поощрителна награда бяха отличени Сдружение с нестопанска цел „Довери ми се“, гр. Самоков и проекта им Детска площадка – специално за мен! Целта е осигуряването на финансови средства за закупуване на комбинирано детско съоръжение, достъпно за деца с ментални, говорни проблеми и ограничени двигателни функции. Това детско съоръжение включва набор от най-съвременни, сетивно богати структури, които насърчават преодоляването на дефицити, присъщи на деца с умствена изостаналост, аутизъм, синдром на Даун и церебрална парализа. Проектът се награждава със сумата от 2 500 лв. и плакет.
Чавдар Здравков, Главен експерт „Професионално образование и обучение” връчи наградата: „За нас, работещите в системата на образованието е радост, че за такива деца се намират човешки сърца, които да изготвят проект и да направят всичко възможно за финансирането и осъществяването му. Грижата за децата е най-важното, което трябва да правим в нашето общество.”
„Благодарим от името на сдружението, на екипа ни, на децата и техните родители. Вие трябва да знаете, че нашите скъпоценни деца, на които вие помагате днес, са най-специалните деца на света” , обърна се към присъстващите г-жа Димитринка Миленкова, представител на СНЦ „Довери ми се“, гр. Самоков.
Още една поощрителна награда от Дарителската програма 2014 отличи проекта На пчелите с любов на Сдружение „Щипка“. Целта му е информирането на населението и дефинирането на адекватни мерки за дълготрайна защита на пчелите, като по този начин се допринесе както за екологичното равновесие, така и за повишаване качеството на живот на човека – полагане на основи за устойчив начин на живот в хармония с природата. Наградата е 2 500 лв. и плакет.
Председателят на експертното жури в Дарителската програма на Мото-Пфое, д-р Петър Янков връчи наградата на Янчо Михайлов, Председател на сдружението, с думите: „Има стотици хиляди видове пчели и съществуването им е застрашено по цял свят. Невероятно е да си го представим, но истината е, че ако този вид изчезне, животът на Земята, в сегашния си вид ще загине и ние ще престанем да съществуваме.”
Янчо Михайлов, ръководещ сдружение „Щипка” прие наградата с радост: „Благодарни сме за това, че оценявате проблема и избирате именно нашия проект сред наградените в Дарителската програма 2014. Нашата цел е да информираме обществото, да преведем проблема с пчелите на по-достъпен и атрактивен за хората език. Ще продължим да го правим чрез серия от артистични и образователни събития на територията на цялата страна през пролетта и лятото на 2015 г.”
Всички 54 проекти-кандидати в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство през 2014 г. получават почетен диплом.
В изданието на Дарителската програма за 2014-та председател на журито е д-р Петър Янков – виден еколог и природозащитник. Членове на журито са още: арх. Христо Ганчев – Държавен експерт в дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” в Министерството на културата, Христина Маркова – Главен експерт в дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" в Министерство на образованието и науката и Екатерина Попова – държавен експерт в отдел "Стратегии и програми за околната среда", Дирекция "Политики по околната среда" в Министерство на околната среда и водите.
За 18 години от съществуването си Програмата има 1065 участвали проекта, от които 77 са наградени с общо 288 000 лв., включително тазгодишните участници.

назад напред